Skärmavbild 2015-07-10 kl. 14.21.41

Presentation

Vad kul att du har hittat hit till vår hemsida! Kaggagård är ett litet familjeföretag strax utanför Halmstad, som ägs av Susanne och Stig Johansson. Vår hemtrevliga gårdsbutik  är inhyst i en av gårdens ladugårdar, och där har vi sedan början av 90-talet bedrivit försäljning av egenodlade grönsaker, jordgubbar och blommor. Sortimentet utökas ständigt med nya produkter såsom närproducerad honung, hemkokt sylt och saft, handgjorda salvor och tvålar, goda smaksatta teer och björkved från egen skog. Under säsong erbjuder vi självplockning av bland annat jordgubbar, blommor, majs och bönor,  vilket brukar vara en väldigt uppskattad familjeaktivitet.

Året runt på gården
Att leva av vad jorden ger är inte bara ett yrke, utan en livsstil. Som bonde följer man årstidernas växlingar, och arbetsuppgifterna varierar under året. Här följer några exempel på vad vi har för oss under de olika årstiderna:
Våren
De första förberedelserna inför odlingsåret brukar ske i mars, då vi sår tomater och gurka i små burkar på fönsterbrädet. Det dröjer innan det är varmt nog att plantera ut dem i växthuset, men det är viktigt att förså tidigt för att få en tidig skörd. När jorden blir varmare är det dags för vårbruket på fälten, och någon gång i april är det läge att sätta löken och så sallat, blommor och andra grödor i växthuset. 
Sommaren
Sommaren är förstås den allra mest intensiva årstiden hos oss. Någon gång i juni brukar vi öppna butiken, och sedan har vi öppet varje dag fram till slutet av augusti. Förutom själva försäljningen går det förstås åt mycket tid till att skörda grönsaker och bär, och dessutom ska det rensas ogräs, planteras nya omgångar grönsaker och annat smått och gott. 
Hösten
Skördetiden fortsätter en lång bit in på hösten. fram till någon gång i oktober brukar vi hålla öppet i gårdsbutiken, även om vi kortar ner öppettiderna lite och tempot blir  lugnare. På hösten skördar vi pumpor, hösthallon, kål  och rotfrukter,och även bönor och sallat brukar finnas ganska länge om det inte  blir frost. När odlingssäsongen är slut är det dags för höstbruk, då man förbereder åkerjorden för vintern och nästa odlingssäsong. 
Vintern
På vintern jobbar vi i skogen. Vi gallrar och tar hem stockar, som sedan kapas till ved i vedklyven. Och så planerar vi förstås nästa säsong, beställer fröer och underhåller våra ekonomibyggnader m.m. På en gård finns det alltid något att göra!

Historik

Kaggagård är en gård med gamla anor. Exakt hur länge gården funnits vet man inte, men den har varit i familjen Johanssons ägo sedan 1915, då den köptes av Stigs farfar Ernst. ( Redan innan dess hade släkten dock varit bosatt i granngården Ranagård i något århundrade eller så, så man får ju säga att  vi står med rötterna väl förankrade i Onsjös mylla!) I början av 70-talet tog Stig över driften av gården, och under sin tid som bonde har  han provat på en rad olika verksamheter, allt från uppfödning av grisar, får och nöt, till skogsbruk, spannmålsodling och grönsaksodling till grossist. En kväll på våren 1983 gick Stig ut på dans och mötte kärleken, och efter bara några veckor hade stadsflickan Susanne flyttat in på Kaggagård.....

 

Att bedriva småskaligt lantbruk  i vår tid kräver en nischning för att vara ekonomiskt hållbart, och familjen Johansson bestämde sig så småningom för att satsa på egen gårdsförsäljning. På 80-talet låg fokus på odling och försäljning av eterneller, som var väldigt trendigt då. Till en början odlade vi eternellerna inne i trädgården, och kunderna fick komma upp på vinden för att välja ut färdigtorkade buketter som hängde där, och sedan lägga pengarna i "kassalådan", en glassburk som förvarades i vardagsrummet. Finns det hjärterum så finns det  stjärterum!

Efterhand gjorde vi iordning en butikslokal i en av ladorna, odlingen flyttade ut på fälten, och sortimentet utökades med diverse olika grönsaker och bär, framförallt jordgubbar. Barnen i familjen fick från tidig ålder hjälpa till med alla gårdens göromål, så det är ingen som någonsin behövt stå utan sommarjobb! Även många andra ungdomar från trakten har jobbat här under årens lopp. 

Namnet Kaggagård

Kanske undrar du varifrån vi har fått idén till vår logga? Här kommer en liten förklaring:
Det sägs att namnet Kaggagård kommer sig av att det för länge sedan kan ha tillverkats ölkaggar på gården. Vi vet inte med säkerhet om sägnen stämmer, men tyckte det var roligt att anspela på den när vi en gång för många år sedan skulle tillverka en skylt att ställa vid vägkanten. Så vi tog två av de inplastade ensilagebalar som pressats på gården och staplade dem på varandra, och skrev gårdsnamnet på den övre av dessa. Tanken var att det skulle påminna om två kaggar ovanpå varandra. Med tiden kom många att associera bilden av de staplade kaggarna med oss, och vi har därför valt att behålla detta som vår logga.